Är iPad den nya hemdatorn?

Vad är egentligen en dator? En hemdator?

Vi backar tillbaka tiden 20 år i tiden. Minns ni Hem-PC-reformen? När anställda kunde med ett avdrag på bruttolönen ”hyra” en hemdator under några år för att sedan köpa loss utrustningen till marknadspris. Reformen genomfördes för att öka it-kompetensen.

Se bilden ovan, visst känns det lite som definitionen av en hemdator? ”Burk och skärm” samt tangentbord och mus. Det är lätt att bli nostalgisk och det är nästan så man hör det där modemljudet när 56K-modemet kopplade upp sig. Självklart efter klockan 18.00 på vardagar då det var halva minutpriset. ICQ-chatt.

Datorlivet var komplicerat. Tröskeln till att använda en dator var hög. Setup.exe? DLL-filer? Blåskärm?

20 år senare är vi inne i en andra hemdator-revolution. Jag ser iPaden som den nya generationens hemdator. Det är en låg tröskel för att ta till sig tekniken, operativsystemet är enkelt att hantera och inköpskostnaden är låg. I dag går det att köpa en iPad för 3 795 kronor, en iPad Air går på några tusenlappar till. Köp till ett extern tangentbord och du har en väldigt smidig bärbar dator.

Med Appstore är det enkelt att installera nya program utan krångliga installationsförlopp och risk att få med sig illasinnade virus som förstör din upplevelser att ha en dator.

De låga trösklarna för användning och ekonomi är viktigt i den digitalisering som nu pågår i samhället.